Home УраКултура

УраКултура

Струмичкиот театар во четврток ќе ја отвори новата сезона со претставата „Џон Габриел Боркман“ на Хенрик Ибзен, а во режија на Горан Тренчовски – Овој...

Организациониот одбор на струмичкиот карневал ја објави програмата за годиеншната манифестација која ќе стартува в среда 22 февруари со детскиот маскембал што ќе се...

Помеѓу повеќе од 300 пријавени поети од целиот свет на конкурсот за поезија „Il Parnaso - Concorso di Poesia - Premio Angelo La Vecchia“...

Со поддршка на Министерството за култура, во тек се активности за осовременување на комплексната постојана поставка во Заводот за заштита на спомениците и музеј...

Четворицата струмички  ликовни уметници ги наполнија просториитe  на НУ Завод и Музеј Струмица, со отворањето на заедничката изложба „Пресек“. Љупка Галаска-Василев, Марјан Ѕингаров, Ване...

„Пресек“ е заедничка изложба на четири ликовни уметници од Струмица, Љупка Галазка Василев, Никола Пијанманов, Марјан Ѕин и Ване Костуранов. Изложбата ќе биде отворена...

Театарската претстава „И јас сум птица“ е резултат од проектот „Драмско куклено студио ДУМОН“ кој оваа година беше посветен на ранливите групи. Преку работилници...

По четирите фестивалски вечери на неколку локации во градот, од вечерва „Струмица Опен Фестивал“ се преместува на големата сцена на плоштадот „Гоце Делчев“. Струмичани досега...

Во понеделник, 1-ви август, со почеток во 20:00 часот во уметничката галерија при НУЦК „Антон Панов“ во Струмица ќе биде отворена четвртата изложба на...

Македонска културна вечер ќе биде одржана во Регионалната библиотека во „Захариј Кнјажески“ во Стара Загора. Вечерта ќе биде отворена со изложбата на групата „Конекција...