Почетна Вести

Најубавата банкнота на светот

Банкнотата од Нов Зеланд од 5 долари е избрана за најубава банкнота во 2015 година.

Изборот го направи меѓународната организација International Bank Note Society, а во игра беа 19 банкноти од целиот свет. Во потесниот круг беа 20 шведски круни, 100 руски рубљи, казахстанската тенга од 20.000, шкотски 5 фунти.

Од едната страна на банкнотата се наоѓа ликот на Сер Едмунд Персивал Хилари, планинар и истражувач кој бил во првата експедиција која успеала да се искачи на врвот на Монт Еверест, а на другата се наоѓа кралскиот пингвин и зборот „Aotearoa“, кој некогаш Маорите го користеле за северниот дел на Нов Зеланд, а денес се кориси за цела земја.

Инаку, банкнотата е дизајнирана и печатена во Канада, а пуштена е во употреба од 2015 година. Тогаш е пуштена и новата банкнота од 10 долари, па наскоро пристигнуваат и оние од 20, 50 и 100 долари.

Гувернерот на Нов Зеланд изјави дека се горди што нивната банкнота доби вакво признание. Оваа банкнота го отсликува наследството, културата и историјата на Нов Зеланд. Воедно таа ги има некои од најнапредните безбедносни функции во светот.