Почетна Животинки

Убавините на животот со кучиња „во години“

Знаеме дека помладите ви се многу позабавни од повозрасните кучиња. Малечки и слатки, пргави и љубопитни, не купуваат за помалку од една минута! Воопшто не е тешко да ги засакаме уште на прв поглед.

Затоа и најмалку ги има во прифатилиштата. Сите сакаат да имаат мал убавец кој ќе го научат на нови трикови.

Штом кучето е веќе возрасно, речиси и нема интерес за негово вдомување. Луѓето се плашат дека е болно или дека набргу, откако ќе се зближат со него, кучето ќе загине. Ревматизам, проблеми со видот, слухот, влакното, прекумерна тежина – се проблемите со кои новите сопственици не се подготвени да се соочат.

Меѓутоа, малку наглувиот, слабовид и бавен џентлмен во години можеби нема да ги научи екстремните команди и нема со иста енергија да трча по тениското топче како младото и силно куче, но тој секако има уште многу нешта да му понуди на својот сопственик.

Доблеста на кучето доаѓа до израз тогаш кога тоа, освен љубовта, нема што друго да ви пружи. Кога веќе го немате заедничкото трчање низ парковите и фрлање топчиња, додека јазикот од умор и возбуда не му се развлече до тревата, тогаш сфаќате што всушност било вашето куче. Кога ќе навлезе во години, тоа станува поспоро и предвидливо, но со староста доаѓа уште нешто многу поважно – довербата и благодарноста кои можете да им ги видите во очите.

Можеби видот му е послаб, но она што тогаш, јасно како ден, се гледа во неговиот поглед е дека во сопственикот гледа како во единствената личност на светот – сопатник, старател, поддршка, едноставно како во вистински и единствен пријател на светот.

Љубовта се гради, стекнува и заслужува. Доколку сте добар сопственик, вие сте и добар човек. А за тоа може да суди само она возрасно мудро суштество кое со часови седи и воздивнува покрај вас, гледајќи во вашите очи со неизмерна љубов и доверба.